Objectius

Jornades d’intercanvi d’experiències i casos d’èxit entorn al govern obert dirigit a representats de les administracions públiques i el sector privat.

Terrassa és una de les ciutats punteres de l’Estat espanyol en l’aplicació de polítiques d’apertura de dades i de transparència que ha apostat decididament per un model de Govern Obert: una organització accesible, oberta i orientada a la ciutadania, capaç de respondre amb agilitat i eficiencia als problemes i reptes que ens planteja la societat actual.

Un dels reptes que tenim les administracions públiques és superar l’actual manca de proximitat i de diàleg amb la ciutadania, un diàleg que es limita quasi únicament a l’exercici del dret a vot cada quatre anys.

Tanmateix, els ciutadans i les ciutadanes demanen poder relacionar-se de manera més natural, constant i de tu a tu amb les administracions públiques. L’open government o govern obert és una forma de relació que estableix uns canals de comunicació i de contacte directe entre la ciutadania i l’administració gràcies a les noves utilitats que avui en dia ofereix internet.

Des de Terrassa busquem involucrar els ciutadans i ciutadanes molt més del que fins ara s’ha fet: formar-se, compartir, crear, participar, prendre decisions, parlar i opinar, involucrar-se. Volem, amb el suport de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC), que la ciutadania s’apropi de nou a les institucions públiques i crear entre tots, una societat formada i informada: una societat del coneixement.

El govern obert no és una operació de maquillatge tecnològic per mostrar que els polítics gestionen bé sinó que és una forma de fer política basada en tres pilars: transparència, participació i col·laboració.

A la primera jornada Open Government Terrassa vam parlar de transparència, de dades obertes, d’algunes experiències existents, de com ho hem fet i valorar si ho estem fent correctament.

Volem posar a disposició de la ciutadania informació i dades en temps real. Volem parlar de big data, terme molt vinculat a les ciutats intel·ligents i valorar què fa el mercat, quin present tenim i cap a on anem.